Articsóka diétázóknak

2022.02.07

  Articsókát az ókori görögök és rómaiak is termesztették, és gyógynövényként is alkalmazták. Az articsóka fogyasztása  a gazdagságot és a jólétet tükrözte  kulináris különlegességként szolgálták fel. A 15. században az angol és francia nemesség körében ínyencségnek számított,

Magas a rost- és ásványisó-tartalma,  foszfor-, kalcium-, magnézium-, vas- és káliumforrást,A- B1-, B2-, valamint C-vitaminban is gazdag.

Erősíti a szívet, ahogyan a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a magas vérnyomás kordában tartásában is jó szolgálatot tehet.

 A méregtelenítő tulajdonságát a  cinarin- ( antioxidáns polifenol) tartalmának köszönhetően elősegíti a máj regenerálódását, valamint tisztítja a vért és epehajtó hatású.

 Nagyszerű gyulladáscsökkentő, a népi gyógyászat epegyulladás esetén egyaránt alkalmazza. Serkenti az epetermelést, ezért az emésztési zavarokban szenvedők számára is gyógyírt jelenthet. Az articsóka nagyobb mennyiségben tartalmaz folátot, ami a folsav természetes változata, valamint bőségesen megtalálható benne a bélflóra helyreállításában fontos szerepet kapó inulin,melyet az emésztést könnyítő hatásáról  is már ismertek.

Diétázóknak !

Articsóka hatékonyan szabályozza az étvágyat, csökkenti a vér zsírtartalmát és kiváló vízhajtó, egyúttal legkíméletesebb természetes fogyasztószer. Ráadásul az articsóka kalóriaszegény, és magas rosttartalma van!

 Hasznos  a bélbaktériumoknak !

Az articsóka másik jelentős hatóanyaga az inulin, ami egy  növényi rost, melyet az emberi szervezet nem képes megemészteni. Így a bélben sértetlen marad és tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, valamint gátolja a kártékony baktériumok megtapadását a bélben.

  • Az inulin természetes cukorpótló, lebontásához nem szükséges inzulin, így az articsóka nem növeli a vércukorszintet, hanem segíti az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzését.
  • A zsírok lebontásában és az ásványi anyagok hatékony felszívódásában is szerepe van az inulinnak.
  •  Továbbá a cukoranyagcsere és a bél pH értékének szabályozása mellett még a szív- és érrendszeri betegségekre is jótékonyan hat.

articsóka-kivonat kedvező hatásait kipróbálhatják cukorbetegek, diétázók,máj,hasnyálmirigy, gyomor- és bélproblémákkal, valamint magas koleszterinszinttel küzdők is. Javasolt továbbá epehólyag bántalmakra, vérnyomás csökkentésére .