Bélrendszeri problémák és magnézium hiány!

2021.12.02

Az emberi szervezetben mintegy 25-30 gramm magnézium található, mely részben a csontokban, részben pedig az izom- és májsejtekben koncentrálódik. A napi ajánlott magnéziumbevitel felnőtt emberek számára 300-350 mg.

A magnéziumhiány kialakulásának lehetséges okai az egyoldalú táplálkozás, az időskori alacsony tápanyagbevitel,és bizonyos betegségek miatt kiürülhet szervezetünkből. A megnövekedett szükségletet az erőteljes testi és szellemi igénybevétel és bizonyos betegségek okoznak, melynek során felborul a szervezet magnézium-háztartása.

 Ilyen lehet pl :  az alkoholizmus,hasnyálmirigy betegségben szenvedőknél,bélrendszeri problémákkal küzdőknél, szívelégtelenség, szívritmuszavar, magas vérnyomás, migrén, asztmatikus megbetegedésben szenvedőknél. A magnéziumhiány ritka esetben genetikai okokra vezethető vissza. Ilyenkor a bélben való felszívódás, illetve a vesében történő magnézium visszaszívás problémája váltja ki a tüneteket!

Magnézium hiány tünetei:

 Izomgörcs,  izomremegés, ingerlékenység, fáradtság, kimerültség,felszívódási zavarok (pl. Crohn-betegség, lisztérzékenységnél). Bizonyos gyógyszerek szedésekor (pl. egyes vízhajtók, szívglikozidok),valamint hideg lábfej, fejfájás, megnövekedett alvásigény, szívdobogás, keringési zavarok, étvágytalanság esetén.

 Kiemelt magnézium szükséglet:

 • megfelelő izomműködéshez
 • megfelelő idegműködéshez
 • szívritmus fenntartásához
 • csontszilárdság fenntartásához
 • vércukorszint szabályozásához
 • vérnyomás fenntartásához
 • energiatermelő folyamatokhoz


 • A gyomor és a bélrendszer vonatkozásában a magnéziumhiány pedig étvágytalansághoz, émelygéshez, hányáshoz vezethet.

  Krónikus bélgyulladás,IBS,gyakori hasmenéses állapotkor kiürül a szervezetünkben a magnézium,így azonnali pótlása szükséges.

  Stressz hatása !

   A magnéziumnak a különféle stresszreakciókban játszott szerepét régóta tanulmányozták.

  A stressz során felszabaduló neurotranszmitterek és hormonok, köztük a katecholaminok és a kortikoszteroidok a magnézium intracelluláris térből extracelluláris térbe való kiáramlásához, fokozott vizeleten keresztüli ürüléshez és következményesen a szérummagnézium-koncentrációk csökkenéséhez vezetnek. A létrejövő alacsony magnéziumszintek serkentik a stresszel összefüggő katecholamin-, adrenokortikotrop hormon- és kortizol felszabadulást, fokozva  a súlyos, kardiovaszkuláris károsodásokat, köztük a magas vérnyomás, a koronáriaszűkület, a szívritmuszavarokat.

  Szerves vagy szervetlen magnézium ?

   A magnéziumsók esetében a szervetlen és a szerves származékok biohasznosulása eltéréseket mutat − a szerves forma javára.

  Mit is jelent ez a mindennapi gyakorlatban? A magnézium a szerves formájú vegyületeiből (pl. a magnézium-laktátból vagy a magnézium-citrátból) nagyobb arányban tud biohasznosulni és a szervezetben hatást kifejteni, mint a szervetlen sóiból (pl. magnézium-oxidból) .

  Ez egyrészt a magnéziumvegyületek vízoldhatóságával is magyarázható; a szerves magnéziumok vízoldhatósága mintegy három nagyságrenddel nagyobb lehet, mint a vízben gyengén oldódó szervetleneké.