Emésztési problémákra van megoldás?

2022.02.02

Hasi görcsök, puffadás, hasmenés, emésztési problémáim vannak ?

Egyszeri vagy állandóak a tünetek ?

Meddig tart ?

Mindenki életében néha vagy gyakran előfordultak már hasi görcsök, puffadás, telt hasi érzés,de vajon mit tehetünk ellene.

Az emésztési problémáknak számos oka lehet:  az ételben található baktériumok, fertőzés, gyors és sok étel elfogyasztása után. A stressz, de  gyógyszerek mellékhatásai vagy hormonális, pajzsmirigy felborulása is okozhatja.  Bármi is legyen a kiváltó ok, a gyakori emésztési problémák komoly napi kihívásokat jelentenek, és  megnehezítik napjainkat.

Vizsgálatok :

  A megnövekedett bélgáz mennyiségét fizikális vizsgálattal, natív hasi röntgennel végzik. A felfúvódottságról panaszkodó betegek többségében a bélgáztartalom normális, azonban irritábilis bél szindróma miatt a normális bélfeszülést is fájdalomként élik meg.

Emésztési problémákra fényt deríthetnek a kilégzési tesztek is.

Laktóz kilégzéses teszt :

A laktóz a tejcukor, amit a vékonybélben a laktáz nevű enzim bont le emészthető részekre. Az enzim hiányában lép fel a tejcukor érzékenység, vagy laktóz intolerancia. A baktérium bontás közben felszabaduló gáz képződésén alapul a laktóz intolerancia kimutatására szolgáló kilégzési teszt.

Fruktóz kilégzéses teszt :

A fructose felszívódási zavart vizsgáljuk vele. A vizsgálat során fruktóz tartalmú folyadékot kell fogyasztani, majd  vizsgálják a kifújt levegő hidrogén tartalmát.

Helicobacter pylori vizsgálat :

A Helicobacter pylori az ember gyomor-bél rendszerének leggyakoribb kórokozója. A Helicobacter pylori baktérium egy spirál alakú mikroorganizmus, mely az emberi gyomrot fertőzi meg és helyi gyulladást idéz elő. A fertőzés a világ népességének legalább 50%-át érinti. A fertőzés jelentőségét az adja, hogy a Helicobacter pylorinak szerepe lehet a reflux betegség (égő, maró gyomortáji fájdalom), a krónikus gyomorhurut, a gyomor-, illetve nyombélfekély valamint a gyomordaganatok kialakulásában. A kilégzéses teszt alkalmával az kilélegzett levegő urea tartalmát mérik.

Figyelje meg, melyek azok az ételek és italok amelyek kiváltják a panaszait!

A  zsíros , fűszeres ételek , kávé, tejtermékek , szénsavas italok, például gázosodást vagy hasmenést okozhatnak. Írja le mik váltják ki a problémáit, és  fokozzák a panaszait !

Hasonló tüneteket okozhatnak pl a kelt zsíros tészták, tömény italok / konyak,pálinka, likőrök /, de akár bizonyos gyümölcsök,vagy rossz kombinációban elfogyasztott ételek, italok.

Pl tejes ételek, főzelékek mellé egy jó pohár sör után irány a wc !

Vannak zöldségek amik természetesen gázt okoznak szervezetünkben, ilyen pl a káposzta félék, bab, borsó stb... így akik ezekre érzékenyek kerüljék fogyasztását !

Hidratáció !

Hasmenés esetén, különösen fontos a kiszáradás elkerülése. A víz és a sportitalok (melyek pótolják az elvesztett ásványi anyagokat, elektrolitokat) jó választás ilyenkor. A koffein és az alkohol azonban, további vizet von el a szervezettől .

Okos étkezés !

Okosan megtervezett étkezésnél elkerülhetjük az emésztési problémákkal járó kellemetlen tüneteket !

Fő szabály :

  • Együnk naponta többször keveset, kisebb adagokban !
  • Sose lakjunk túl jól , együnk addig amíg nem érezzük a túl evést !
  • Mindig igyunk folyadékot, lehetőleg vizet, hogy hidratált legyen szervezetünk !
  • Kerüljük a puffasztó ételeket!
  • Könnyen emészthető, rostban gazdag és vitamin dús étrendet  kövessük!
  • Kerüljük a zsíros, túl fűszeres ételeket !
  • Mozogjunk rendszeresen a jó bélmozgásért !
  • Figyeljünk mely ételekre, gyümölcsökre erősödnek vagy jönnek vissza tüneteink!

Kerüljük a stresszt !

Megfigyelhető hogy rossz hír hallatán és hirtelen stresszes állapot kiválthat emésztési problémákat,hasmenést és hasi görcsöket ,mely különböző komoly betegségeket okozhatnak! Próbáljunk meditálni,sétálni,és kicsit lelassítani életünket !


Az állandó vagy gyakrabban előforduló emésztési problémákkal forduljunk mielőbb orvoshoz, hiszen egy alapos kivizsgálás deríthet fényt az okokra !