Hasnyálmirigy,máj diéta!

2021.12.09

A hasnyálmirigy és máj gyulladás  sokszor lappangva fordul elő, amikor már tünettel jár, itt a betegség ! Gyakori a hátba sugárzó fájdalom,mely órákig-napokig eltarthat. Étkezést követő émelygést, hányást, fájdalmat ,teltségérzetet okoz,és  a tökéletlen emésztés következménye fogyáshoz vezet.

A laborvizsgálatok közül ilyenkor gyanakvásra adnak okot az emelkedett pancreasenzim-értékek (lipáz, elasztáz 1, amiláz).

Speciális diéta!

A betegség észlelésekor azonnali speciális diétára és életmód váltásra kell átállni ! Sajnos a késői étrend és életmód váltás miatt erősödni fog a betegség.Hasnyálmirigy gyulladás világszerte még nagyon nehezen gyógyítható,de megfelelő diétával segíthetünk szervezetünket a helyes útra terelni !

Zsírmentes és könnyen emészthető ételek !

Azonnali zsírszegénység bevezetése, ez testtömegkilogrammonként 0,5-1 grammnyi zsiradékot jelent, tehát egy 80 kg-os ember esetében maximum 80 g.

Akut gyulladás esetén a májkímélő diéta egyszerű szénhidrátokkal kezdődik: szűrt gyümölcs-/zöldséglevekkel, pürékkel, főtt burgonyával, befőttekkel, majd néhány nap elteltével a fehérjék beépítésével folytatódik (sovány húsok). A fehérjéket felépítő aminosavak közül kettő, a metionin és a cisztein jó hatással van a betegségre, ezek például a sovány túróban, halakban, kölesben, tojásfehérjében találhatóak meg. A zsírok közül az úgynevezett MCT, azaz közepes hosszúságú triglicerideket tartalmazó zsírok a leghatékonyabbak az első időszakban, mert felszívódásuk eltérő módon kikerüli a májkapuér-rendszert, emésztésükhöz nincs szükség epesavra. Ilyen MCT zsírokat tartalmaz például a kókuszolaj, azonban kevés mennyiségben

 A szénhidrátok közül  a vízben oldódó rostok nyugodtan fogyaszthatóak (például: alma, zabpehely, burgonya, sárgarépa,batáta stb.). Vitaminok tekintetében a C-, B1-, B6-vitaminok és a  vas,magnézium,folsav,szelén,cink gyakorolhat jótékony hatást.


A diéta lényege a sokszori kis étkezések biztosítása, az alkohol és a fűszeres, csípős, zsíros ételek elkerülése.

TILOS :

-zsíros ételek

-alkohol

-csokoládé

-csípős ételek / chilis, borsos,pirospaprikás,úgynevezett magyaros ételek /

-puffasztó zöldségek / bab,lencse,káposzta,hagyma félék /

-nehezen emészthető ételek / kelt tészták,vörös húsok /

-sütemények

-tejszínes,tejes ételek.

-minden olajban sült,rántott étel !

Szabad :

-könnyen emészthető ételek

-zsírmentes főzés,párolás

-sovány húsok /  bőr nélküli csirke,pulyka,halak /

-rostdús ételek / zab,rizs,köles kásák /

-gyümölcsök melyek sav tartalma kicsi párolva, kompótok.

-saláták ,könnyű levesek

-főtt rizs, burgonya, batáta,bulgur.

-növényi tejek / kókusz,zab rizstej /

-minden nem fehér lisztből készült zsemle, kifli / rozs,zab,rizslisztből készült /

-light sajt,light túró, kefir,joghurt.

A diéta nem betartása azonnali állapotromlást okoz mind a máj és hasnyálmirigy betegségeknél!

Együnk többször keveset, minimum napi 5X,hogy két étkezés között kevesebb idő teljen el. Minden falatot jól és lassan rágjunk meg,kellő napi minimum 2-2,5 liter folyadék kíséretével.

Fontos : A folyadékbevitel legyen víz,natúr / szénsavmentes / ásványvíz,levesek,teák,szűrt gyümölcslevek !

Az egészség kezdődjön a jó emésztésünknél !