Hasnyálmirigy fontossága! 

2021.12.07

A hasnyálmirigy fontosságáról, illetve a hasnyálmirigy-gyulladásról tartott előadást dr. Hegyi Péter a Szenior Akadémia 2021-es őszi szemeszterének hetedik alkalmán. A Transzlációs Medicina Központ és a Pankreász Betegségek részlegének vezetője a téma fontosságát hangsúlyozva kiemelte, a hasnyálmirigy betegségek előfordulása közel 20-30 százalékot növekedett az elmúlt tíz évben.

Hozzátette továbbá, hogy súlyos hasnyálmirigy-gyulladás esetén gyakorlatilag minden harmadik beteg életét veszti.

Előadásában kitért a gyógyítás során alkalmazott transzlációs szemlélete, illetve megemlítette az ezen a területen folytatott kutatásokat is.Dr. Hegyi Péter előadását a hasnyálmirigy (pankreász) felépítésével, és működésének felvázolásával indította.

Mint fogalmazott, a hasnyálmirigy nagyon sokrétű szerv, amely két fontos állományi részből áll. Az úgynevezett külső elválasztású mirigyek elsősorban az emésztéshez szükséges nedveket termelik - beleértve az acinus sejtek által kiválasztott emésztőenzimeket és a bikarbonátot -, amelyek a pankreász vezetéken keresztül a vékonybélbe jutnak, és kiemelt szerepük van az emésztésben.

A másik nagy egység a Langerhans-szigetek: az itt található béta-sejtek hormonokat állítanak elő, többek között a cukoranyagcserében rendkívül fontos szerepet játszó inzulint termelik. A hormonok közvetlenül a vérpályába jutnak be. 

A hasnyálmirigy funkciójának megértéséhez a szakember ismertette az emésztés folyamatát.

"A gyomornak két nagyon fontos feladata van, egyrészt a savas kémhatású közeg sterilizálja a táplálékot, másrészt az emésztőenzimeket egy vezetékrendszeren keresztül a duodenumba, vagyis a patkóbélbe juttatja" - magyarázta. Kiemelte, a szervezetünk által kialakított okos rendszernek hála csak ott aktiválódnak a fehérjét, szénhidrátot, zsírokat és más tápanyagokat bontó enzimek, ahol szükség van rá, azaz a vékonybélben. "

Amikor a nagyon savas, 1-es, 2-es körüli pH értékű gyomornedvtartalom lekerül a vékonybélbe - ahol lényegében az emésztés zajlik -, akkor a bikarbonátban gazdag folyadék semlegesíti a savas tartalmat, és olyan 7-es, 8-as pH érték alakul ki" - összegezte dr. Hegyi Péter.

Komoly károsodás alakulhat ki azonban, ha valamilyen stressz éri a hasnyálmirigyet.

Leggyakrabban epe vagy alkohol hatására az emésztő enzimek a szerven belül aktiválódnak, és beindul a hasnyálmirigy önemésztődése, amely sejthalálhoz is vezethet - hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, a hasnyálmirigy-gyulladás a leggyakoribb kórkép, ami a hasnyálmirigyben előfordulhat, ráadásul a betegség megjelenésének gyakorisága tízévente közel 20-30 százalékkal növekszik.

"A súlyos fokú hasnyálmirigy-gyulladás semmivel sem enyhébb, mint egy infarktus vagy egy stroke. A halálozási átlaga 28 százalék körülire tehető, tehát majdnem minden harmadik beteget elveszítünk. Ráadásul mivel a hasnyálmirigy-gyulladásnak nincs speciális terápiája, nagyon nehéz az érintett a betegeket meggyógyítani" - emelte ki a szakember.

Hozzátette, külön nehézséget jelent a hasnyálmirigy betegségek ellátásának multidiszciplináris jellege, hiszen a betegek komplex kezeléséhez gasztroenterológus, radiológus, patológus, sebész, genetikus, onkológus, dietetikus folyamatos konzultációja szükséges. A probléma feloldására az e területen történő kutatások lefolytatása, illetve azok eredményeinek a betegek kezelésébe történő beépítése lehet a megoldás, világított rá az előadó hangsúlyozva, hogy gyakorlatilag ez a transzlációs szemlélet lényege.

A transzlációs medicina az alapértelmezés szerint az alapkutatások és klinikai kutatások eredményeinek, bővebben pedig mindenféle kutatási eredmény (alapkutatási, meta-analízis, kohort analízis, klinikai vizsgálat) mihamarabbi visszajuttatása a betegellátásba

- összegezte dr. Hegyi Péter. Kiemelte, minden terület akkor tud javulni, fejlődni, ha a kutatás intenzitása erős. Ennek metódusát és fontosságát három kutatási példán mutatta be.

Dr. Hegyi Péter elmondta: a transzlációs medicina oktatási modell pilot programját korábban a Pécsi Tudományegyetemen indította el kisebb számú hallgatóval, ennek a teljes intézményre való kiterjesztése valósult meg 2021-ben a Semmelweis Egyetemen a Transzlációs Medicina Központ létrejöttével.

A szakember felhívta a figyelmet a hasnyálmirigy betegségekkel kapcsolatos strukturált adatbázis kiépítésének fontosságára, megemlítette továbbá, hogy Magyarországon már elkezdődött ezen adatok gyűjtése.

"Az elmúlt tíz évben rendkívül komoly fejlődés történt a hasnyálmirigy betegségek területén, illetve jelentősen nőtt a tudományos aktivitás is" - zárta előadását dr. Hegyi Péter.

Forrás : semmelweis.hu

Horváth Dóra
Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem, illusztráció: Pexels

SZENIOR AKADÉMIA