Karácsonyi máj hasnyálmirigy kímélő receptek

2021.12.22

Karácsonyi és a szilveszteri hagyományos magyar konyhai menüsor ellensége a máj és hasnyálmirigy betegségben küzdőknek !

Ismerjünk meg pár ételt, receptet amely fincsi és egészséges, ráadásul nem terheli le a gyomrunkat, ezáltal kímélve a máj és hasnyálmirigy működését !

Egészséges Karácsonyt Kívánunk!

Jó étvágyat hozzá !

Szentestei menü :

Leves : Sütőtök krémleves kókusztejjel.

Hozzávalók : /2- személyre /

1 db közepes sütnivaló sütőtök

2 dl kókusztej

2 dl víz

2 evőkanál rizsliszt

/ Ízlés szerint csipetnyi só, kiskanál kókuszcukor,egy pici fahéj,kardamom /

Elkészítése :

Sütőben süssük meg kevés víz hozzáadásával a sütőtököt kb 180 fokon 30 percig aranysárgára / fekete nem jó /. Kaparjuk ki a megsült sütőtököt egy lábosba és  tegyünk hozzá a vizet, fűszereket és a kókusztejet. Főzzük fel kevergetve, sűrűségétől függően 1-2 evőkanál rizsliszttel sűríthetjük.

TIPP :

Ha marad több sült sütőtök , akkor lefagyasztva később is felhasználhatjuk más ételekhez.

Főétel :  Párolt pisztráng édes krumplival

Hozzávalók : / 2 személyre /

2 db egész pisztráng

1 csomag petrezselyem zöld

1-2 evőkanál oliva olaj

1 lime

 Körethez :

2 db édes krumpli

3 db sárga krumpli

2 db kókusztej

Elkészítés :

Tegyük fel enyhén sós / fekete sóval / vízbe főzni a krumplikat. Amikor megfőttek leszűrni, sózni és robotgéppel belekeverni a kókusztejet  !

Kicsit állni hagyni és melegen fogyasztható.

TIPP : az édes krumpli hamarabb fő meg így a sárga krumplikat tegyük a lábos aljára, tetejére pedig az édeseket, így egységesen főnek meg !

Halak belsejéből a belsőségeket eltávolítjuk és csak a fark uszonyt hagyjuk meg a többi uszonyokat levágjuk. A hal maradjon egyben ! Megmosva, letörölgetve tegyük be a sütőbe , a hal hasába téve fele petrezselyemzöldet + lime karikát , és tetejét meglocsolva oliva olajjal a maradék petrezselyemmel beborítva.

Légkeveréses sütőben 170 fokon kb 15 perc sütés, vagy 200 fokos sütőben alufóliába tekerve süssük meg.

Tálalás előtt kevés lime levével locsoljuk meg!

Desszert : Ünnepi tejberizs

Hozzávalók : / 2 személyre /

1 zacskó jázmin rizs

2 dl kókusztej

2 dl víz

1 kanál kókuszcukor

1 csipetnyi kardamom,vagy fahéj

tetejére : magozott meggy vagy datolyaszilva / sharon /

Elkészítése :

Tegyünk fel főzni kb 15 -20 percig a rizst vizes kókusztejbe.Amikor megfőtt keverjünk bele 1 evőkanál kókuszcukrot és ízlés szerint fahéjat, minimális kardamont. Tegyük üveg poharakba,tetejére magozott meggyet és vagy szeletelt érett datolya szilvát !

Lehűtve tálaljuk !


Jó étvágyat !

Király Adrienn

szerző