Zsírmáj probléma

2021.11.16

A kiálló gyomor, a túlzott hasi zsírlerakódás - különösen a felső hasi rész körül -,az ételek habzsolása,a túlzott szeszes italok fogyasztása zsírmáj betegséghez vezethet

Ezek a tünetek az esetek többségében nem csak súlyfelesleggel, de zsírmájjal és súlyos anyagcsere zavarral is párosulnak, mint inzulinrezisztencia, cukorbetegség vagy metabolikus szindróma. Segíthet az életmódváltás, plusz étkezések előtt bevett articsóka segít felgyorsítani az anyagcserét, méregteleníti a májat, regenerálja a májsejteket és csökkenteni a vérzsír és koleszterin értékeket. Az articsóka könnyít az emésztési problémákon, és ezzel javítja az energiaszinteket és a mindennapi jó közérzetet is.

A máj legfontosabb feladatai:
• részt vesz a vércukor szabályozásában
• fontos fehérjék és hormonok termelése és lebontása
• a koleszterin és epesavak termelése
• az anyagcseretermékek lebontása és átalakítása
• a zsír, szénhidrát, vitaminok és vas raktározása
• méregtelenítés és szűrő funkciók (alkohol, gyógyszerek, stb.)
• az immunrendszer védelme

A nem alkoholos zsírmáj betegség az egyik leggyakoribb krónikus májbetegség.Majdnem minden harmadik túlsúlyos ember érintett!
A túlsúlyos felnőttek 30-40%-ának van nem alkoholos zsírmája. Az erősen elhízott emberek 70%-a, és a 2-es típusú diabéteszesek 90%-a is érintett lehet. Különösen aggasztó: az elhízott gyerekek 30%-ánál fordulhat elő zsírmáj

Azonban a nem alkoholos zsírmáj nem csak a túlsúlyosak betegsége!
A vékony emberek is érintettek lehetnek: a normál testsúlyúak 15%-a szenved.

A zsírmáj tünetei:

A zsírmájnak nem igazán van jele, a probléma mindössze jellegtelen májtáji (jobb bordaív alatti) kellemetlenséget, nyomásérzékenységet, illetve puffadást okoz. Az egyedüli jellegzetes tünet a sárgaság, amely viszont általában már csak akkor jelentkezik, amikor a beteg állapota súlyos: ekkor a zsírmáj miatt kialakult nagymértékű májcirrózis már gyakorlatilag a végstádiumú májbetegséget jelzi. Korábbi stádiumokban inkább csak a vérkép lehet árulkodó, ha abban a májenzimek (gamma-GT, GPT, GOT) emelkedettek. Ebben az esetben a vírusos májbetegségeken kívül (hepatitis A, B, C és E) gondolni kell a máj zsíros elfajulására is.

A zsírmáj kezelése:

A zsírmáj kezelése főként az ahhoz vezető alapbetegség kezelését jelenti. Fontos az is, hogy a vércukorszint és a vérzsírok rendben legyenek, amelyben az étrendnek kulcsszerepe van.
Ha alkohol miatti károsodásról van szó, akkor a szeszes italok mellőzésére kell törekedni, ha pedig gyógyszer okozza a bajt, akkor azt kell elhagyni vagy más készítményre cserélni. Ha a zsírmáj elhízás miatt alakul ki, akkor a növényi eredetű articsóka hatóanyaga segítheti a további károsodások megelőzését és az étrend- és az életmódváltás is elengedhetetlen.

Mire jó az articsóka?

  • IBS-es panaszok esetén is csökkenti a puffadásokat, felfúvódásokat.
  • Az articsóka fogyasztása a bőrt is szépíti és lassítja a bőröregedés folyamatát
  • Serkenti a máj epetermelését, segíti az epehólyag és az epeutak összehúzódását
  • Természetes köszvény elleni kiegészítő, mivel csökkenti a húgysavszintet
  • Csökkenti a ghrelin szintet, egy hormonét, amelyet a gyomor termel és az állandó éhségérzetért felelős
  • csökkenti a vérben lévő zsírsavak szintjét, vagyis a vér koleszterin- és trigliceridszintjét
  • antioxidáns-tartalma magas, kiválóan segíti a májat a méregtelenítés folyamatában
  •  Cinarin hatóanyaga segíti a méreganyagoktól sérült májsejtek regenerálódását.
  •  Articsóka másik hatóanyaga az inulin, zsírok lebontásában és az ásványi anyagok hatékony felszívódásában is szerepe van az inulinnak. Továbbá a cukoranyagcsere és a bél pH értékének szabályozása mellett még a szív- és érrendszeri betegségekre is jótékonyan hat.


Mit tehetsz a májad egészségéért ?

A májra a legnagyobb terhet a szénhidrátok, a cukrok és az alkohol fogyasztásának túlzásai jelentik. Ezért májunk és egészségünk védelme érdekében, csökkentsük ezek bevitelét és fogyasszunk több friss és feldolgozatlan élelmet, bőséges folyadékfogyasztás mellett.

A máj számtalan méreganyagot semlegesít nap mint nap, pl.; antibiotikumok a húsokban, rovar írtók, műtrágya maradványok a zöldségekben és gyümölcsökben, szmog a levegőben, gyógyszermaradványok a vízben.... Váltsunk nem mérgező, természetes tisztítószerekre és kozmetikai termékekre ezzel is csökkentve a májra rótt terheket, hiszen bőrön keresztül is minden felszívódik és a keringés segítségével ugyanúgy a májba kerül.