Nyári gyomorfertőzések

2023.07.26


Nyáron a hirtelen előforduló gyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás – a gyomor- és bélrendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek lennének.

 Mit tegyünk hát, hogy a nyári melegben az étkezések kellemetlen mellékhatásait elkerüljük?

Tojás, húsfélék és a gyümölcsök !

Az ételmérgezéssel összefüggésben elsőként a tojásra, a tejtermékekre, vagy húsokra gondolunk, pedig a zöldség-, vagy gyümölcsfélék is okoznak panaszokat. Nem kellőképpen hőkezelt húsok, a nem friss gyümölcsök, vagy éppen az éretlen vagy akkoriban vegyszerezett gyümölcsök fogyasztása mind gyomor és bélproblémákat okoz. Nem ismert gyümölcsök is hasi görcsökhöz vezetnek, pl külföldi utazásaink során előszeretettel kóstolunk meg sokféle újdonságként gyümölcsöket.

Lisztéria,Salmonella

A tejtermékek mellett a nyers tojás és húsok, illetve bizonyos zöldségfélék fogyasztása szalmonellafertőzést is okozhat. A tünetek hasonlóak, a 12-72 órán belül jelentkező szalmonellás panaszokkal szemben a lisztéria esetében azonban a fertőzött étel elfogyasztását követő 2 naptól kezdődően akár 2 hónappal később is megjelenhetnek.

E .coli

Az E.coli nevű kórokozó nevét is ismerhetjük mely  hasi fájdalmakat, hasmenést, hányást okozó baktérium ami darált  és nyers marhahúsban, pasztőrözés nélküli gyümölcslevekben, vagy tejben is előfordulhat.

Hepatítisz

A májbetegséget okozó, fáradtsággal, lázzal, levertséggel és súlyvesztéssel járó Hepatitisz A fertőzések egyértelműen a higiéniás szabályok elmulasztását jelzik. A betegség ellen létezik védőoltás is, de megelőzését az ételek készítése, elfogyasztása előtti alapos kézmosással segíthetjük.

Norovírus

A gyakran egyszerű gyomorhurutként kezelt, gyomorgörcsöket, heves hasmenést, hányást okozó norovírusok egy-két napig okoznak panaszokat, míg a csirkehúsokban előforduló Campylobacter nevű kórokozó akár véres hasmenést is előidézhet.

Gyors tanácsok amiket mindenképpen fogadj meg :

 1.Az elkészített ételt rövid időn belül tálaljuk és fogyasszuk el, a maradékot mielőbb tegyük hűtőbe.

2. Húsok készítése során soha ne tegyük a már alaposan átsütött, készterméket a még feldolgozás előtt használt, korábban a nyers hús tárolására szolgáló edénybe.

3.A lejárt szavatosságú terméket ne fogyasszuk el, még akkor sem, ha hűtőben tároltuk.

 4. A tojásokat feltörés előtt mindig alaposan mossuk át. A nyers tojást tartalmazó ételeket kerüljük a nyári melegben, ezek szinte pillanatok alatt megromolhatnak a hűtőből kivéve. Ez okból a lágytojás fogyasztása sem javasolt, a tojást tartalmazó fogásokat süssük alaposan át.

5. A tejes ételeket azonnal hűtőben tároljuk és még aznap fogyasszuk el !

6. Könnyű ételeket fogyasszunk, kerüljük a zsíros nehéz ételeket.

7. Csak ellenőrzött ivóvízből, kútból, kiváló jelzésű forrásvízből igyunk !

+ Kiemelt higiénia, kézmosás minden étkezés előtt és fordítsunk kellő figyelmet a főzéskori tisztításra, magas hőmérsékleten történő mosogatásra !

  A gyomorfertőzések többsége ágynyugalom, diéta és bőséges folyadék pótlás hatására magától is gyógyul pár napon-egy héten belül. A rizikócsoportba tartozó idősek, kisgyermekek és legyengült immunrendszerű betegek esetében azonban súlyosabb panaszok is jelentkezhetnek, melyek kezelése orvosi segítséget, gyakran kórházi kezelést igényel.